S5 Blogazine - шаблон joomla Авто
Aleksander tehnika

Aleksander tehnika

Alexander technique

 

Aleksander tehnika (Alexander technique) je psiho-fizički proces re-edukacije: inhibicijom automatskih, naviknutih reakcija, omogućavamo eliminaciju starih navika i pogrešnu upotrebu tela, i kroz pouzdanije čulno razumevanje, činimo napredak u smeru odgovarajućeg, nama svrsishodnijeg, korišćenja tela. TJ. formiranje svesti, pomoću inhibicije- mogućnosti da se stane i razmisli ( STOP ), da postoji izbor između dva puta koja se nalaze ispred nas. Jedan nas vodi starom, jednostavnijomm stazom,  obično izuzetno štetnom po naše zdravlje, duboko usađenom kao navika, a drugi nam daje mogućnost da uvidimo gde pravimo greške prilikom reakcije, i da ih izbegnemo, tako da postignemo veću efektnost prilikom radnje koju obavljamo.

Aleksander tehnika nam pomaže da razumemo kako je priroda predvidela funkcionisanje našeg tela, to je metod povećanja svesti o nama, i svetu oko nas, koji nas uči da izbegnemo nepotrebnu tenziju u obavljanju svakodnevnih obaveza i kako se na odgovarajući način odmorimo... Sa druge strane, to nije vid joge ( i ako se jedan deo odnosi na poboljsanje procesa disanja), ni masaže ( ali se oslanja na dodir, kao način komunikacije tokom  učenja), nije ni isceliteljska praksa (mada umnogome doprinosi da se aktiviraju prirodni procesi isceljivanja)...Rezultat Aleksandrovog posmatranja sebe i drugih bio je zaključak da su telo, um i emocije  nerazdvojivi i da zloupotreba samo jednog od njih neizbežno utiče na preostala dva aspekta čoveka. Rad i unpređenje jednog, u slučaju Aleksanderove tehnike upotrebe tela, uzročno-poslednično  izvrši će uticaj na druga dva i dovesti nas u harmoniju sa sobom samima.

OSNOVNI PRINCIPI ALEKSANDER TEHNIKE SU:

 •  Upotrebe i funkcija
 •  Celovitost bića
 •  Primarna kontrola
 •  Pogrešna čulna percepcija
 •  Inhibicija
 •  Usmeravanje
 •  Krajnji cilj i put do njega

 

HARMONIJA

ALEKSANDER TEHNIKA - Alexander technique 
„Kakvo je čudo čovek! Tako uzvišenog rasuđivanja! Tako beskrajno vešt! Oblika i pokreta tako izražajnih i dostojnih divljenja! Kretanja tako nalik na andjela! Razumevanjem tako nalik na Boga! Lepota sveta! Uzor svega života!”
Šekspir, Hamlet

BLOG

"Slobodan izbor je: moć da donesemo odluku zasnovanu na razumu i rasuđivanju, a ne na strahu ili navici!"

Opširnije...
STUDIO


Individualni časovi

PRIJAVI SE

 • Natalija Jović
  Natalija Jović, sertifikovani profesor Aleksanderove rehnike Rođena je u Beogradu.…
 • REFERENCE NAUČNIH RADOVA
  REFERENCE NAUČNIH RADOVA: Jović, N. (2011). Aleksanderova tehnika i unutrašnji…
 • Seminar za glumce
  RADIONICE ALEKSANDER TEHNIKE ZA GLUMCE FEBRUAR 10/11. i 24/25. Postoji…
 • Kome se preporučuje i zašto
  MUZIČARIMA-INSTRUMENTALISTIMA pomaže pri korekciji stava pri sviranju, oslobađa od nepotrebne…
 • Monografija
  ALEKSANDER TEHNIKA I PRIMARNI INSTRUMENT Monografija predstavlja izlaganje pedagoškog pristupa…

Guests Online

Ko je na mreži: 9 gostiju i nema prijavljenih članova

Serbian
English
German
Italian
Russian

facebook facebook